FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Nærmere modstandernes mållinje


Nærmere modstandernes mållinje

Køb Fodboldens ABC for kvinder her

Et væsentligt element i relation til offside-reglen er vurderingen af, om den angribende spiller er tættere på modstandernes mållinje end en forsvarsspiller i afleveringsøjeblikket. Dette skal ses i lyset af, at såfremt en angribende spiller har minimum to forsvarere tættere på modstandernes mållinje end ham selv i afleveringsøjeblikket, så kan han ikke dømmes for at være i en strafbar offside. Derfor er det særdeles væsentligt at opstille klare retningslinjer for hvornår en angribende spiller er tættere på mållinjen end en forsvarer, hvilket i regelsættet udstedt af det danske fodboldforbund DBU defineres på denne måde :

"I definitionen af offside-position vil ’nærmere modspillernes mållinje’ sige, at en

del af spillerens hoved, krop eller fødder er nærmere modspillernes mållinje end både

bolden og næstsidste modspiller. Arme er ikke omfattet af denne definition".

Artiklen er en del af Fodboldens ABC for kvinder

Det afgørende er med andre ord om spillerens krop kan siges at være tættere på baglinjen end den næstsidste forsvarsspiller. I daglig tale anvendes ordvalget "tættere på baglinjen end modstanderen", hvilket dog stadig dækker over den samme situation - at angriberens krop skal være minimum på linje med den næst bagerste forsvarsspiller i det øjeblik bolden spilles frem ad banen.

Artiklen er en del af Fodboldens ABC for kvinder

Det er en konkret vurdering hvornår dele af kroppen er tættere på forsvarernes mållinje end deres næst bagerste forsvarsspiller, og i praksis er det også svært at se for dommertrioen (dvs. dommeren og hans linjevogtere) om en angribende spillers krop har været tættere på mållinjen end den næst bagerste forsvarsspiller i afleveringsøjeblikket. Derfor er det i realiteten også et hurtigt og fra tid til anden også forkert skøn, som dommertrien skal foretage. I hvert fald virker det forståeligt hvis en dommer sammen med sine to linjedommere kan tage fejl, når man tager i betragtning hvor hurtigt spillet i den bedste danske fodboldrække Superligaen foregår. Samtidig med at de skal holde øje med boldholderen og den aflevering denne lægger, skal dommertrioen også vurdere hvor langt fremme angriberne er i forhold til forsvarsspillerne. En vurdering der reelt kun kan foretages med en række tekniske hjælpemidler. Sådanne er i realiteten allerede udviklet, eftersom forskellige firmaer har barslet med fx it-mæssige installationer i spillertøjet som ville kunne fastslå, om en spiller var på linje eller foran næst bagerste forsvarer i afleveringsøjeblikket. Også på dette punkt synes der dog ikke at være den store opbakning fra de forskellige internationale fodboldorganisationer som UEFA og FIFA, som fastslår at det alene er dommeren efter samråd med linjedommerne der afgør, om en spiller skal dømmes for en strafbar offside eller ej.

Årsagen til at kropsdele som hoved, krop og fødder ikke medtages i vurderingen af om en spiller er offside eller ej, skal formentlig findes i at man fra regeludstedernes side alene har ønsket at fokusere på hvad man kunne kalde for den egentlige krop. Således har flagrende arme eller fremstrakte hoveder ingen betydning i denne forbindelse. Det afgørende er alene kroppens placering.

 

Artiklen er en del af Fodboldens ABC for kvinder

 


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 26/05/2010 kl. 4:48:36 PM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Analyse af Superligaens efterårssæson 2010/2011 ... Læs mere >>

Dansker i Arsenal : John ”Faxe” Jensen ... Læs mere >>

Faktatjek : Camp Nous Bane ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: