FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Betting på Formel 1-løb


Det er en af verdens absolut største publikumssporter, hvilket understreges af at løbene hver sæson afvikles på forskellige kontinenter. Derfor er Formel 1 også en af de sportsgrene, som der sættes flest penge på. Men inden spillerne placerer deres væddemål, er der en række forhold de bør tage i betragtning. Først og fremmest den store betydning startpositionerne har for løbenes udfald, og hvilke berettigede forventninger man kan have til kørernes resultater.

 

Af Lars Bo (lb@fodboldensabc.dk)

 

Startpositionernes faste konsekvenser uanset kørerne, sæsonerne og banerne

Umiddelbart kan det synes uden den store betydning, om en kører på baggrund af resultaterne i tidskørslerne starter som nummer 3 eller 4. Ikke kun fordi startpositionerne er fra samme startgruppe, men også fordi fordelen fremstår begrænset for køreren i 3. position i forhold til ham i 4. Men en gennemgang af alle afsluttede Formel 1-sæsoner i dette årtusind fastslår et helt andet billede, for resultaterne af de i alt 232 dokumenterer at selv små forskelle i startpositionerne normalt har afgørende betydning for løbenes udfald. Uanset om Formel 1-løbene blev analyseret i forhold til antallet af sejre, podiepladser, opnåede point eller udgåelser, var der væsentlig forskel mellem startpositionerne og hvad kørerne opnåede fra dem. Indenfor en række områder som fx antallet af sejre, mistede kørerne som tommelfingerregel 50%'s sejrsandel for hver lavere startposition.

Et af de interessante forhold omkring startnumrenes afgørende betydning er, at de med meget få undtagelser gælder alle kørere og baner. Således synes der ikke set over hele sæsoner at være holdepunkter for at fastslå, at enkelte kørere generelt set er bedre til at opnå topplaceringer fra høje startnumre end andre. Samme tendenser gælder også for banerne, hvor det er særdeles begrænset hvilke der normalt gør det lettere eller sværere for kørerne at overhale på.

 

Sæt kun penge på 1. startgruppe som potentielle vindere

Konklusionen synes derfor klar, uanset hvilke væddemål der indgåes på udfaldet af Formel 1-løb : Sæt aldrig pengene, før tidskørslerne er overståede og kørernes startpositioner dermed kendte. Det uanset at det måske kan synes oplagt, at bestemte kørere fremstår som favoritter allerede inden tidskørslerne er overståede. Placeres væddemålene før dette tidspunkt mister man som spiller sin absolut klareste indikation på, hvad man rent faktisk kan forvente af det forestående løb.

Det gør sig specielt gældende, hvis der spilles på løbets vinder. Hovedreglen i de sidste 13 sæsoners Formel 1-løb har været at køreren i Pole position vinder ca. 50% af løbene, mens køreren i 2. startposition vinder ca. 25%. Disse to kørere er de eneste der fast vinder Formel 1-løb, hvorfor de også er de eneste man bør sætte sine penge på som potentiel vindere. Specielt fordi der ikke kun er tale om hvad man kunne kalde en historisk tendens, men i høj grad også en aktuel. Således tilfaldt 1. pladserne også i den senest afsluttede Formel 1-sæson i høj grad de to forrest startende kørere, hvis sejrsandele lignede perioden som helhed.

 

Sikkert bet – næsten

Normen i de 13 seneste Formel 1-sæsoner har været den overraskende klare, at en kører maksimalt kan forventes at springe 2-3 pladser i forhold til startpositionen. Derved må Formel 1 anses for en af de mest sikre sportsgrene at sætte penge på, fordi man fra det øjeblik hvor startpositionerne er fastlagte, nemt kan danne sig et overblik over det forventede udfald for ikke kun top- men også midter- og bundplaceringerne.

Dog skal man altid medregne risikoen for, at den eller de kørere man har sat penge på udgår. Risikoen stiger efterhånden som startnumrene bliver højere og højere. Således udgik kørerne med 18. startposition i 2000-2012-sæsonerne i 36.6% af løbene, mens dem i Pole position og 2. startposition kun udgik henholdsvis 14.2% og 15.5% af gangene.

Med andre ord endnu en god grund til kun at sætte penge på, at køreren med det bedste og eventuelt også næstbedste udgangspunkt efter tidskørslerne vinder.

 

Tema : Formel 1


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 09/05/2013 kl. 2:37:55 AM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Håkan Opdal ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: