FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Formel 1 : Startpositionerne altafgørende


Formel 1 : Startpositionerne altafgørende

Det er mange gange tiendele af sekunder i tidskørslerne der afgør, hvilke kørere der opnår hvilke startpositioner i Formel 1-feltet. Uanset at det kan virke uden den store betydning om en kører eksempelvis starter som nummer 4 eller 5, viser statistikker opgjort over samtlige Formel 1-løb i perioden mellem 2000 og 2012 det klart modsatte. Lige meget om det drejer sig om sejre, podiepladser eller tildelte point, gør selv en enkelt startposition en stor forskel for mulighederne for at opnå et godt resultat. Tendenser der også klart går igen i den seneste Formel 1-sæson, hvor det som absolut hovedregel kun var kørerne med de bedste startpositioner, der var i nærheden af at slutte på podiepladserne.

 

Af Lars Bo (lb@fodboldensabc.dk)

 

Sejre i forhold til startposition

Et tydeligt bevis på startpositionenes betydning, er hvorfra Formel 1-løbene vindes. Som det fremgår af diagrammet, blev langt størstedelen af løbene i perioden mellem 2000 og 2012 vundet fra Pole position. Reelt kan derved sige at de eneste kørere som har en reel chance for at vinde et Formel 1-løb, er dem der starter forrest og som nummer 2. Ved sejre fra startpositioner højere end 4, vil der typisk skulle være tale om specielle forhold i løbet. Eksempelvis massesammenstød, pludseligt og voldsomt regnvejr der medførte mange udgåelser, og/eller hvor der blev tildelt straffe for reglementovertrædelser.

Det dårligste udgangspunkt et Formel 1-løb er vundet fra i perioden 2000 til 2012 var i 2000, da den daværende Ferrari-kører Rubens Barrichello fra en startposition som nummer 18 overraskede alt og alle og hjemførte det tyske Grand Prix. De eneste andre kørere der i denne periode har været bare i nærheden af at lave en lignende sensation, var Kimi Räikkönen og Fernando Alonso. De to verdensstjerner vandt henholdsvis det japanske Grand Prix i 2005 og det singaporeanske i 2008, da de endte øverst på podiet efter at være startet som nummer 17 og 15.

At det netop har været store navne som Barrichello, Räikkönen og Alonso fra Ferrari, McLaren-Mercedes og Renault der overvandt oddsne og vandt på trods af de dårlige startpositioner, er måske trods alt næsten forventeligt. Skal overraskelserne komme fra de høje startnumre, må det kræve det nogle af feltets bedste kørere og materiel.

Igennem de 13 seneste Formel 1-sæsoner har udgangspunktet været at omkring halvdelen af løbene er blevet vundet af kørerne i Pole Position, mens dem der startede i 2. startposition har taget sig af ca. 25% af sejrene. En samlet sejrsandel for de to forreste kørere på i runde tal 75%, hvilket er fuldt i overensstemmelse med den seneste Formel 1-sæson. De eneste andre kørere som for alvor var i stand til at udfordre polen, var dem der startede i 2. startposition. De hjemførte 6 sejre i løbets af sæsonens 20 løb, svarende til ca. det halve af kørerne der startede forrest.

Næsten som forventeligt var det også i 2012 de store navne, som var i stand til at overvinde dårlige udgangspunkter og hjemføre sejre. Mest markant var Fernando Alonsos i det europæiske Grand Prix, hvor han kørte sin Ferrari til sejr fra 11. startposition. Der var endda tale om en klar sejr, da han endte mere end 6 sekunder foran Kimi Räikkönen på 2. pladsen.

 

Næste side 1 2 3 4 5

 

Tema : Formel 1


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 09/05/2013 kl. 2:30:19 AM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Håkan Opdal ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: