FodboldensABC
My status  Fodboldens.abc

Glenn darlie er en kultfigur for os næver fans. I stil med hougård, Alex ... Læs mere >>

@ Christian : Har du statistik på antallet af hjørnespark i denne og sidste ... Læs mere >>

Meget usagligt. Langt færre hjørnespark i ... Læs mere >>

messi er altså også for vild. ene mand kan han hente pokaler til ethvert ... Læs mere >>

Vildt at de betyder så meget. Hvad pokker gør de hvis Messi bliver ... Læs mere >>

Pole : Forudsætningen for at blive verdensmester


Uanset at det er hvad det handler om at sikre sig i tidskørslerne, er Pole position også et begreb i motorsporten. Men i modsætning til andre standardudtryk indenfor sportsverdenen, har den forreste startposition i Formel 1-feltet på mange områder afgørende betydning. Ikke kun for udfaldet af de enkelte løb, men også for hvem der efter en lang sæson samlet vinder verdens største motorsportsklasse. En gennemgang af samtlige løb i perioden 2000-2012 viser nemlig, at det er umuligt at vinde en Formel 1-sæson hvis man ikke fast er hurtigst i tidskørslerne – og efterfølgende fastholder dette udgangspunkt hele vejen til mål i højere grad, end hvad andre kørere er i stand til.

 

Af Lars Bo (lb@fodboldensabc.dk)

 

Verdensmestrene fast helt i front

Et af kendetegnene for de kørere som i dette årtusidende samlet har vundet Formel 1, har været evnen til at vinde tidskørslerne og starte løbene i Pole position. I perioden mellem 2000 og 2012 blev 96 af de 232 løb ført an af den senere verdensmester, som dermed startede i Pole position i 41.4% af løbende svarende til lidt over 7 sejre i gennemsnit per sæson. Omkring det halve antal Pole positions stod kørerne der sluttede sæsonen som nummer 2 for, da de måtte tage til takke med 44 starter og dermed ca. 19.0% af løbene. Et antal der dog var klart over, hvad sæsonernes samlede 3ere præsterede. I løbet af de 13 sæsoner sikrede de sig kun 28 Pole positions, hvilket svarede til lige under hver 8. Formel 1-løb i de 13 sæsoner.

Køreren med flest vundne tidskørsler i en sæson mellem 2000 og 2012 var Sebastian Vettel, som i 2011 sikrede sig intet mindre end 15 Pole positions i de 19 løb. Et antal ikke engang landsmanden Michael Schumacher var i nærheden af, da han fremstod nærmest uovervindelig omkring årtusindskiftet.

Samtidig må det anses for interessant at kørerne der i 2000-2012-sæsonerne blev verdensmester, hentede klart flere Pole positions end dem der sluttede som nummer 2. Kun en enkelt gang i løbet af de 13 sæsoner, har en senere verdensmester haft færre sejre i tidskørslerne end nummer 2. Det skete i 2007-sæsonen hvor den samlede vinder Kimi Räikkönen kun opnåede 3 Pole positions, mens Lewis Hamilton på den samlede 2. plads hentede det dobbelte.

 

Højere udnyttelsesgrad af optimalt udgangspunkt

Det er dog ikke kun i relation til opnåelsen af Pole positions, at verdensmestrene i 2000-2012-sæsonerne var væsentligt bedre end deres direkte konkurrenter på 2. pladsen – de var nemlig også langt bedre til at udnytte den forreste startposition end de nærmeste konkurrenter til den samlede titel.

I løbet af de 13 Formel 1-sæsoner, lykkedes det således de senere verdensmestre at vinde 61 løb fra Pole position. Dermed opnåede de en udnyttelsesgrad på 63.5%, hvilket var væsentligt højere end de senere samlede 2ere. De vandt 24 af deres Pole positions, således at udnyttelsesgraden endte på 54.5%. En andel der dog stadig var langt over de senere samlede 3ere, som kun var i stand til at vinde lidt over 1/3 af de gange de startede forrest i Formel 1-feltet.

For 2000-2012-sæsonerne har tommelfingerreglen været, at køreren i Pole position vandt 50% af løbene. Således kan verdensmestrene siges at have grundlagt en stor del af deres succes, ved at have haft en udnyttelsesgrad væsentligt over Formel 1s. Køreren med den højeste udnyttelse i en enkelt sæson, har uden sammenligning været Michael Schumacher som i 2004-sæsonen vandt alle sine 8 starter i Pole position. En udnyttelsesgrad der dog blev tangeret af Jenson Button i 2009-sæsonen, hvor han vandt alle 4 gange han holdt forrest da starten gik.

Samtidig må det også anses for interessant, at udnyttelsesgraden af Pole positions bliver mindre og mindre jo længere ned man kommer af sæsonens samlede sejrsskammel. Først og fremmest er det påfaldende at sæsonernes samlede 3ere, blot udnyttede lidt over 1/3 af deres optimale udgangspunkter i 2000-2012-sæsonerne.

 

Sejre fra Pole position nødvendig for opnåelse af sejre

Hvor vigtigt det ikke kun er at opnå Pole positions men også at udnytte dem for at blive verdensmester, har 2000-2012-sæsonerne vist til overflod.

I de 13 seneste Formel 1-sæsoner, vandt de senere verdensmestre over ¼ af alle løbene fra Pole positions. Således synes der ikke at være tvivl om, at en væsentlig del af forklaringerne på deres mesterskaber har været evnen til både at vinde tidskørslerne og fastholde dette optimale udgangspunkt helt frem til mål.

På baggrund af Formel 1-sæsonerne 2000-2012 synes kravet for at have en reel chance for at blive verdensmester, således at kunne opstilles som :

1. Der skal opnås minimum 8 Pole positions,

2. Af disse skal mindst 5 udnyttes til sejr, og

3. Et verdensmesterskab kræver i gennemsnit 8 sejre i løbet af en sæson.

 

Tema : Formel 1


Print Siden
DEL
RSS
RSS
Seneste opdatering: 09/05/2013 kl. 2:29:01 AM


Tilføj kommentar

(E-mailadressen vises ikke)

Seneste artikler


Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de
Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning
Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt
Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark
Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark
Klart overvurderet:1 ud af 33 hjørnespark udnyttes
FCMs nye hverdag : Gennemsnitlige på hjørnespark
Klart bedst : Hemmeligheden bag FCKs hjørnespark
Superligaens bedste – og værste - fra pletten
Her placerer skytterne straffesparkene
Målmændenes valg ved straffespark i Superligaen
Rasmus Würz
Martin Vingaard
Lasse Vibe
Apostolos Vellios
Mick van Buren
Martin Thomsen
Chris Sørensen
Alexander Szymanowski
Bo Storm
Jarl André Storbæk
Nicolai Stokholm
Martin Spelmann
Lukas Spalvis
Ari Skulason
Pione Sisto
Ronnie Schwartz
Emil Scheel
Cesar Santin
Marcel Rømer
Mikkel Rygaard
Espen Ruud
Chris Rolfe
Kasper Risgård
Lasse Riise
Martin Retov
Morten Duncan Rasmussen
Martin Pusic
Marvin Pourie
Teemu Pukki
Mest læste artikler

Topholdets drejebog : Højrekanten & feltet ... Læs mere >>

Banens størrelse og form ... Læs mere >>

Straffe : Spark først og drop midtbanespillerne ... Læs mere >>

David Jensen ... Læs mere >>

Håkan Opdal ... Læs mere >>

Seneste artikler

Kuglegravning af straffespark : Sådan sparker de ... Læs mere >>

Hjørnespark i Superligaen – en kortlægning ... Læs mere >>

Succes ved straffespark :Spark til højre– og højt ... Læs mere >>

Bedste – og dårligste – målmænd ved straffespark ... Læs mere >>

Superligaens bedste–og dårligste–til hjørnespark ... Læs mere >>

For tilmelding til nyhedsbrev indtast e-mailadresse: